Endokrinológia

plasztikai_mutet_ara.jpg

Mit érdemes tudni az endokrinológiai vizsgálatról? Mi történik az első konzultáción?

Az endokrinológia a szervezet működését szabályozó hormonok termelésért felelős belső elválasztású (endokrin) mirigyek működési zavaraival, alul- és túlműködésével, gyulladásával foglalkozik, leginkább a pajzsmirigy, a mellék-pajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy, agyalapi mirigy betegségeivel, valamint szénhidrát-anyagcsere, lipid anyagcsere, oszteoporosis, ivarszervek betegségeivel.

Gyakran jelentéktelennek tűnő tünetek, de határozott, hirtelen jelentkező panaszok hátterében is egyaránt állhatnak a hormonális rendszer működésének zavarai. A hormonzavar tünetei nagyon széles palettán mozognak, ezért érdemes az apróbb jelekre is odafigyelni, ilyen tünetek például a fáradékonyság, alvászavar, szédülés, túlzott izzadás, kóros hízás és fogyás, hajhullás, fokozott szőrnövekedés, bőrszárazság, vagy éppen kóros izzadékonyság, hasmenés vagy idült székrekedés; erős szívdobogás érzés, nőknél menstruációs zavarok, meddőség, férfiaknál potenciazavar. Ezeknek a tüneteknek a kivizsgálása komplex feladat.

Gyakori endokrin megbetegedés a cukorbetegség, inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy alul- és túlműködése, a PCO (polycisztás ovárium szindróma), és a petefészek rendellenességek.

Az első konzultáció során endokrinológus szakorvosunk egy állapotfelmérést végez, átbeszélik, hogy milyen problémái vannak, majd sor kerül az egyéni és családi kórelőzmény-anamnézis alapos feltárására. Érdemes előre átgondolni, hogy a közvetlen hozzátartozói és egyenesági rokonai között milyen krónikus betegségek vannak. Kérjük, a korábbi kezeléseinek dokumentációit és vizsgálati eredményeit az első alkalommal hozza magával.

A konzultációt követően az endokrinológus szakorvos javaslata alapján különböző vizsgálatokon kell részt vennie, mert az endokrin betegségek vizsgálata speciális laborvizsgálatokon és képalkotó vizsgálatokon alapszik. Szakorvosa a következő vizsgálatokat javasolhatja: laboratóriumi vizsgálatok (hormon vizsgálat, cukorterhelés), izotópos vizsgálat, képalkotó diagnosztika (hasi ultrahang, pajzsmirigy ultrahang, hasi CT, MRI), esetleg citológiai vizsgálatok (pl. pajzsmirigy biopszia) és szövettani vizsgálat. Szerencsére a gyakran előforduló endokrinológiai betegségek diagnosztikája ma már könnyen elérhető, rutin vizsgálatokkal megállapíthatóak. Az előzetes vizsgálatok nagy részét Intézetünkben végezzük, kényelmesebbé és gyorsabbá téve Önnek ezzel a kivizsgálási folyamatot. 

Az eredmények alapján az endokrinológus szakorvos a diagnózis felállítása után, egyénre szabott kezelési tervet állít fel és konzervatív kezelést (gyógyszer, izotóp, stb.), szükség esetén műtétet javasolhat. Az endokrin sebészeti beavatkozások elvégzésére is van lehetőség Intézetünkben. 

Intézetünkben elérhető endokrinológiai műtétek:

 • Pajzsmirigy műtétek: golyva, túlműködés, ciszta, daganat
 • Mellékpajzsmirigy műtétek: jóindulatú daganatok, túlműködés
 • Laparoszkópos mellékvese műtétek: jó-, és rosszindulatú daganatok, ciszták a mellékvesében

Időpontkérés

Meggyőző érvek, hogy miért válasszon minket:

 • Egyéni árak, akciók, kedvezmények
 • Vizsgálatok, konzultáció és műtét egy helyen
 • Várakozás nélkül, rugalmas időpontok, műtét akár 1-2 napon belül
 • Minőségi, modern anyagok, korszerű altatószerek, fogyóeszközök használata
 • Nemzetközileg elismert szakorvosok és sebészek, a szakma kiemelt képviselői
 • Európai színvonalú szolgáltatás, exkluzív kórházi körülmények
 • Szakmailag felkészült, páciens központú csapat
 • Budapest szívében, jól megközelíthető helyen vagyunk
 
 

Regisztráció

Kérjen időpontot
ingyenes
konzultációra!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Blog

Így előzd meg a bőröd öregedését! | 2017.05.01

Tavasz a megújulás ideje. Ahogy évről évre a természet megújul, nekünk is szükségünk van erre a “megfiatalodásra”, a ráncok eltüntetésére és hogy a bőrünk visszanyerje ra… {...}

 
 

Orvos válaszol

bppi | 2017.03.31

Kedves Icu! Képeit megkaptuk, plasztikai sebészünk kiértékelte, válaszunkat mai nap folyamán küldjük Önnek e-mailben, köszönjük türelmét! {...}

 
 

Referenciák

Katalin | 2017.03.17

Köszönök szépen mindent, életem egyik legnagyobb álmát valósította meg Dr. Gacs János tökéletesen, valamint az intézet minden dolgozójának akikről tényleg csak sziperlatí
{...}

 
 
 

Hírlevél feliratkozás

 
Ügyfélszolgálat - Online