Plasztikai műtét utáni teendők és tudnivalók

2020. július 5.

Plasztikai műtét utáni időszakra való felkészülés ugyanolyan fontos, mint a plasztikai beavatkozásra való előkészületek. A műtét elvégeztével, az azt követő időszakban nagyon fontos, hogy betartsuk, az orvos által előírt, személyre szabott életmódot, ugyanis ez kihatással van a sebgyógyulás folyamatára és a felépülési időre egyaránt.

shutterstock_176603135.jpg

Az első két-három napban célszerű valakit megkérni, hogy legyen segítségünkre, még ha azt is gondolja, hogy a mindennapi teendőit folytatni tudja, akkor is legyen ott egy segítő kéz, akinek csupán a jelenléte is megnyugtatóan hat, hisz a tudat, hogy nem vagyunk egyedül a természetes gyógyulási folyamatra kimondottan jó hatással van. Minden plasztikai beavatkozás után a plasztikai sebész 2-3 hét relatív pihenést javasol. Fontos időszak ez a regeneráció folyamatában, tehát érdemes betartani.

A folyadékpótlás is rendkívül lényeges, hiszen a plasztikai műtét következtében a testből sok folyadék távozik. A gyakori vízfogyasztás segít abban, hogy ezt pótolni tudjuk. Ásványvíz mellett gyümölcsleveket is ihatunk, de a szénsavas üdítőket mindenképp kerüljük. Néhány napig ajánlatos könnyebb ételeket fogyasztani, hiszen ha valamilyen étel megüli a gyomrunkat, az fizikailag megerőltető szervezetünk számára. A közvetlen napfényt is kerülni kell, amennyiben ez nem megoldható, a plasztikai beavatkozástól számított körülbelül 3 hónapig használjunk 30-50 faktorú védőkrémet, hogy megóvjuk bőrünket, főleg a műtött területen. A napfény hatására a seb elszíneződhet, amely feltűnő, nem túl esztétikus heget eredményez. A szolárium és szauna, valamint a gőzkabin használatát két hónapig mindenképp mellőzzük, hiszen az intenzív meleg, valamint a szolárium esetében a sugarak is befolyásolhatják a gyógyulás folyamatát. Hogy mennyi ideig tart a gyógyulási időszak, az személyenként változó, és függ a plasztikai beavatkozás típusától is.

A felépülés első 2 hete alatt minden megerőltető fizikai munkát (emelés, rakodás, hajlás, hajmosás egyedül) kerüljünk, majd fokozatosan visszatérhetünk korábbi életvitelünkhöz. Három hét elteltével már könnyű testmozgás is elkezdhető, például aerobik gyakorlatok. A plasztikai beavatkozás típusától függően kerülendő a gépjárművezetés körülbelül egy-két hétig, valamint az első 7-10 napban a megfelelő alvás típusát is szem előtt kell tartani. Például arcplasztika, szemhéjplasztika, orrplasztika, stb. esetében emelt fejvégű fekvés szükséges, mellplasztika esetében háton fekvés, valamint később oldalfekvés javasolt. Természetesen erről plasztikai sebészünk minden esetben tájékoztatni fogja.

Fontos, hogy odafigyeljünk a napi rendszeres tisztálkodásra semleges pH értékű szappannal, tusfürdővel. A tisztálkodás után a sebészünk által javasolt és bemutatott kötszerekkel, illetve anyagokkal kenjük be és fertőtlenítsük a sebvonalat. Ezek a krémek a következők: Betadine oldat fertőtlenítésre, árnika krém a duzzanatokra, Medhirud kenőcs pedig a véraláfutások felszívódását segíti és gyorsítja.

A plasztikai műtétet követően kompressziós ruhát kell viselnünk, amely beavatkozásonként eltérhet. Például mellplasztika esetében kompressziós melltartót, valamint rugalmas fáslit vagy rugalmas harisnyát kapunk. Ezek a ruhadarabok nagyban befolyásolják és elősegítik a várt plasztikai műtéti eredmény elérését.

Közvetlenül a plasztikai beavatkozás utáni napokban a seb tájékán kismértékű feszülés, fájdalom érezhető, amely fájdalomcsillapítók segítségével megszüntethető. A külső heg gyógyulási ideje körülbelül 6 hónap, míg a belső heg 18 hónap alatt éri el végleges formáját. Ez idő alatt sokat változik, felpuhul, halványodik, kifehéredik a heg. A folyamatot felgyorsítja a különböző hegtápláló és javító krémek használata. Plasztikai sebészünk személyesen ellát tanácsokkal hegkezelő krémekkel és eljárásokkal kapcsolatban. A legelterjedtebb krémek például a Cicaplast, Neogranormon és körömvirágkrém, bár ez utóbbit csak két hét eltelte után szabad használni. A szilikon tartalmú krémek használata vagy szilikon tapasz is igen népszerű és célravezető. A Bioptron lámpát sokan ismerik és elismerik, mint sebgyógyulást elősegítő eszközt, viszont a lámpát csak körülbelül 4 hét elteltével ajánlatos használni. 

Amennyiben bármilyen kérdésünk van, a műtét utáni kontrollokon van lehetőségünk feltenni plasztikai sebészünknek, erről a műtét típusától függően orvosunk fog tájékoztatni. Bármennyire is jól alakul a gyógyulásunk, feltétlenül tartsuk be a plasztikai műtét utáni előírásokat, illetve egyeztessünk mindenről sebészünkkel, hiszen egy-két áthágott szabállyal, sokkal több hátrányt és bajt okozhatunk, mint amennyi előnyhöz jutunk.