201302.11 Hozzászólások

Nemi átalakító műtétek

 
Nemi átalakító műtétek
 

Jelen cikkünkkel olyan megosztó műtétsorozatról írunk összegzést és pár érdekességet, melyet a jelenkori társadalom nem feltétlenül fogadott el még 100%-osan. Az emberiség és a különböző tudományágak fejlődése viszont megállíthatatlan; így ma már az orvostudomány képes megváltoztatni nemünket is. Férfiból nő, nőből férfi - erről szólnak röviden a nemi átalakító műtétek, és mostani bejegyzésünk is.

A magzati élet kezdetén mindannyian „lányok” vagyunk; a férfi nemi szervek csak a magzati fejlődés során alakulnak ki. A nemiszerv-átalakító műtétek épp ezt, a két nem szaporítószervei közti rejtett hasonlóságokat használják ki.

Egyik fejlődési rendellenesség, az interszexualitás háttérének is ez a kora magzati korban egyaránt meglévő női és férfi, elsődleges és másodlagos nemi szervek kialakulásához szükséges sejtcsoportok az okai. Vagyis inkább az, hogy az egyik sejtcsoport nem fejlődik vissza, hanem mindkettő fejlődésnek indul. A születés időpontjára így a két nem közötti állapot alakul ki: számos variációt alkotva a női és férfi, külső és belső nemi szervek megjelenési formái között. Az ilyen gyermekeket a lehető legkorábban, alapos mérlegelés után speciális gyermeksebészek operálják. Szükséges lehet későbbi korrekció is, amit urológusok, nőgyógyászok és plasztikai sebészek végeznek.

Hefemale.pngA nemi átalakító műtét történhet transzszexualitás okán, amely szintén fejlődési rendellenesség; egy olyan állapot, amelyben a nő vagy férfi testi neme és a pszichoszexuális neme egymásnak ellentmond. Agyi vizsgálatokkal támasztották alá, hogy a transzszexuálisok agytörzsi anatómiája ellentétes a testi fejlődésükkel.

Férfiak esetében a műtét során csak a heréket távolítják el, a herezacskót meghagyják, hogy ebből képezzék ki a kis- és nagyajkakat. A pénisz belsejének nagy részét eltávolítják, bőrét kifordítják, ezzel létrehozva a hüvelyt. Csiklót a pénisz makkjából alakítanak ki.

Nők férfivá operálása körülményesebb, hiszen a pénisz létrehozásához általában a karról, vagy combról vett bőrdarab hengerré formálása szükséges. Másik megoldás lehet a hormonkezelés, melynek következménye a csikló megnagyobbodása, hogy ebből egy kisméretű péniszt alakítsanak ki, amely behatolásra azonban nem alkalmas. A herezacskókat a nagyajkakból alakítanak ki, amelybe protézist ültetnek a herék pótlására.

Ki gondolná, hogy az első nemi átalakító műtétet 1930-ban végezték Németországban, bár még kísérleti jelleggel. Lili Elbet, eredetileg Einar Mogens Wegenert 1882-ben, születésekor férfiként anyakönyvezték. 22 évesen feleségül vette Gerda Gottliebet, aki később híressé vált képeket festett Einarról. Nemi átalakítása során öt operációt hajtottak végre, melyek folyamán átültetéssel petefészkeket és méhet helyeztek be, de 1931-ben, három hónappal az ötödik műtét után szervezete kilökte a beültetett idegen méhet, amiben sajnos életét vesztette.

Vannak azonban olyan lánygyermekek, akik nem önként vállalkoznak a nemváltó műtétre, sajnos a társadalom, amelyben élnek, ezt a sorsot szánja számukra. 2011-ben Taslima Nasreen újságírónő hozta nyilvánosságra, hogy India számos tartományában az egy és öt év közötti kislányokon szüleik nemi átalakító műtétet végeztetnek el, majd egész életükben hormonkezelést kapnak, hogy fiúként éljenek tovább. Ennek oka, hogy Indiában a fiúgyermekek értékesebbek, mert jobb munkaerőt jelentenek, illetve a lányok kiházasítása is megterhelő a családok számára.

A nemi átalakító műtéti sorozatok igen összetett, az átlagnál nagyobb kockázatú műtétekből, orvosi kivizsgálásokból, pszichiátriai szakvéleményezésből, és hormonkezelésekből áll. Hazánkban az állam nem finanszírozza, vagy csak a műtéti költség igen kis százalékát (10%) téríti meg. Magyarországon egyenlőre nincsen ajánlott szakmai protokoll a nemi átalakító műtétek elvégzésére.

 

Forrás: wikimedia.com Szóljon hozzá

 

Hozzászólások (2)

Szabó Judit

Szabó Judit 2015. 11.28

Pontos információkért kihez lehet fordulni ?
#1    Hozzászólás

 
bppi

bppi 2015. 11.30

Kedves Judit! Sajnos Intézetünkben orvosaink nem végeznek nemi átalakító műtétet. Kérjük, keressen olyan plasztikai sebészetet, ahol végeznek ilyen jellegű beavatkozásokat, ott fognak tudni segíteni.
Ha másban a segítségére lehetünk, forduljon hozzánk bizalommal! Üdvözlettel: Budapest Plasztikai Intézet
#2    Hozzászólás

 

Új hozzászólás

Kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon hozzászólás elküldéséhez! Bejelentkezés »    Regisztráció »

 

Facebook hozzászólások

 
 
 
 
Ügyfélszolgálat - Offline