201706.19 Hozzászólások

Kínos intim titok

 
Kínos intim titok
 

Az inkontinencia, vagyis a vizelet-visszatartási képtelenség több embert érint, mint gondolnánk. Kellemetlen tünetei miatt nem szívesen beszélnek róla, pedig létezik rá megoldás.

Statisztikai adatok szerint Magyarországon közel félmillió embernek vannak vizelettartási problémái, de közülük csak minden tizedik beteg fordul orvoshoz! Az inkontinencia egyre több mindenkit érint a kor előre haladtával, de a fiatalabb korosztály körében sem teljesen ismeretlen. A probléma több nőt érint, mint férfit. Jó hír viszont, hogy sok esetben megelőzhető és léteznek gyógymódok az inkontinencia kezelésére.

Az inkontinencia különböző mértékű: lehet, hogy csak pár csepp vizelet távozik egy tüsszentés, köhögés vagy nevetés alkalmával, de megeshet, hogy olyan hirtelen kezd el feszíteni a hólyag, hogy már nincs idő a mosdóig eljutni. A tünetek mindenkinél hasonlóak, azonban a kiváltó okok különböznek.

inkontinencia.jpg

Az inkontinencia okai:

A Nemzetközi Inkontinencia Társaság a vizelettartási zavar formáit három nagy csoportra osztja: stressz-inkontinencia, késztetéses és túlfolyásos inkontinencia, sőt ezek megjelenhetnek kevert formában is.

Az enyhébb szivárgást elsősorban a gátizmok, a húgyhólyagot megtámasztó medencefenéki izmok meggyengülése okozza. A stressz-inkontinencia a fiatal nőket is érinti, szülés után vagy a gátizmokat túlzottan megterhelő sportolás következtében is kialakulhat, illetve a menopauza és a női húgyivarszervek anatómiája nagyban fokozza a kialakulását.

Az inkontinencia súlyosabb eseteiben már enyhe megerőltetésre vagy hastájéki nyomásra is előfordulhat vizeletürítés, sőt akár nyugalmi állapotban is.

Késztetéses inkontinenciáról beszélünk, amikor a vizelettartási zavar gyakori, sürgető, váratlan vizelési ingerrel együtt jelenik meg. Ennek hátterében gyakran áll hólyaghurut vagy húgyúti gyulladás.

A túlfolyásos inkontinencia inkább a férfiakat sújtja: ilyenkor például szűkület, prosztata-megnagyobbodás miatt a beteg nem tud megfelelően vizeletet üríteni, ezért a telített hólyagból kis mennyiségű vizelet elcsepeg.

Fontos, hogy mindenképpen forduljon panaszával orvoshoz, hiszen az inkontinencia csak tünet, aminek a kiváltó okait szakértőknek kell megtalálni. A fentieken kívül még számos ok húzódhat az inkontinencia hátterében, mint a méheltávolítás, hólyagbetegségek, neurológiai betegségek, stb.

Mi a megoldás?

Napjainkban már a kezelési formák széles tárháza áll rendelkezésünkre az inkontinencia kezelésére, akár gyógyszeres kezeléssel, vagy hüvelyplasztikával, illetve nőknél a műtéti beavatkozás nélküli intim lézeres kezeléssel.

intim_lezer.jpg

Az intim lézeres kezelés lényege, hogy a hüvelyfal és a medencei szalagrendszer feszesítésével támasztja meg a hólyagalapot, és szünteti meg az inkontinenciát. A lézerfényt az elülső hüvelyfal és a húgycsőnyílás területére irányítja a nőgyógyász, ezzel stimulálja a kollagén szöveteket az újratermelődésre. Az újonnan képződő kollagén a medence szalagrendszerének a feszítését idézi elő. Ez támasztja meg a hólyagalapot, így a vizelettartási funkciók normalizálódnak. A lézeres kezelés kötőszövet-erősítő hatását a szövettani vizsgálatok igazolják, a stressz-inkontinencia pedig már az első kezelést követően lényegesen javulni kezd. Egyénre szabott kezelési terv alapján általában 2-3 lézeres kezelés javasolt a probléma megszüntetésére. Az intim kezelés fájdalmatlan, mintegy 15 percet vesz igénybe, utána gond nélkül folytathatja mindennapi tevékenységét.

Fontos azonban tudatosítani a betegekben – legyen az fiatal vagy idős, férfi vagy nő -, hogy mindenképpen forduljon szakorvoshoz panaszával és ne érezze kínosnak, hiszen csak így derül ki az inkontinencia típusa és a megfelelő kezelési mód meghatározása. Egy biztos: az inkontinencia jellegű kellemetlenségek maguktól nem múlnak el, a problémával foglalkozni kell!

Intézetünkben is igénybe tudja venni urológiai, nőgyógyászati szakrendeléseket, a hüvelyplasztikát és az intim lézeres kezelést. Forduljon bizalommal tapasztalt szakembereinkhez és éljen újra felszabadultan!

blog_cikk_intim_02.png

 

Szóljon hozzá

 

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon hozzászólás elküldéséhez! Bejelentkezés »    Regisztráció »

 

Facebook hozzászólások

 
 
 
 
Ügyfélszolgálat - Offline