201209.03 Hozzászólások

Ingyen plasztika a brazil szegényeknek

 
Ingyen plasztika a brazil szegényeknek
 

Magyarországon a plasztikai beavatkozásokért a legtöbb esetben fizetni kell, hiszen az Országos Egészségpénztár az esztétikai műtéteket csak kivételes esetekben, egészségügyi okokból finanszírozza. Biztosan nehéz elhinnünk, de létezik olyan ország, ahol a mellnagyobbításért valóban nem kell fizetni. A plasztikai sebészet fővárosában úgy tűnik, bármi megtörténhet.

A „plasztikai sebészet filozófusa”, Ivo Pitanguy mester több mint fél évszázada alapította meg a sebészeti szárnyat a Santa Casa de Misericordia kórházban, ahol szegény, főleg égési sérülésekkel érkező embereket kezelnek és rekonstrukciós műtéteket végeznek. Ehhez a kezdeményezéshez azóta több kórház is csatlakozott, két tucat, többségében állami kórházban van lehetőség a kedvezményes vagy ingyenes rekonstrukciós műtétekre és ma már szépészeti kezelésekre is.

brazilia_plasztikai_sebeszet_.jpgAz Esztétikai Orvostudományi Társaság 1997 óta több mint 14.000 ingyenes plasztikai műtétet végzett – mondta el dr. Nelson Rosas, a társaság vezetője. „A ráncok eltüntetésével nem csupán fiatal megjelenését adjuk vissza a páciensnek, hiszen ők a plasztikai beavatkozásokkal önbecsülésüket is visszakapják” - véli Rosas. Ezt erősíti Ivo Pitanguy is, aki úgy kezeli pácienseit, akár egy pszichoanalitikus, és véleménye szerint „a szegényeknek is joguk van ahhoz, hogy szépek legyenek”. A brazil plasztikai sebészek és persze a brazilok hozzáállása az esztétikai beavatkozásokról merőben más, mint az európai lakosságé, ahol még mindig kritikusan állnak a plasztikai sebészethez és azokhoz, akik ebben látják szépségük, elégedettségük és önbizalmuk forrását. A brazil orvosok szerint a plasztikai sebészet nem csak széppé tesz, hanem a pszichére is jó hatással van.

Azt már megtudhattuk a „Brazília, a plasztika fellegvára” című cikkünkből, hogy a braziloknak mennyire fontos a tökéletes test, és milyen erős hagyománya van a testkultusznak. Így természetes az is, hogy a hírességek a magazinok címlapján nyíltan felvállalják, hogy a plasztikai beavatkozások nagyban hozzájárulnak szépségükhöz, sőt ezeket a műtéteket rendszeresen beleírják a brazil szappanoperák történetébe, ezzel is reklámozva a plasztikai sebészetet.

brazilia_plasztikai_sebeszet_2.jpgAz ingyenes műtétekre való jelentkezés idején hosszú sorok kígyóznak a kórházak előtt. Van, hogy ezeknek a pácienseknek hónapokat, sőt éveket kell várniuk a beavatkozásra, amelyet sokszor kezdő, gyakorló plasztikai sebészek végeznek el a hálás pácienseken, ők így kapnak lehetőséget tapasztalat és gyakorlat szerzésére. A brazil társadalombiztosítási rendszer sokkal szigorúbb a magyarnál: a brazil szenátus még ma is azon vitázik, hogy a társadalombiztosítás finanszírozza-e a daganatos betegek emlőrekonstrukciós műtéteit. Ezzel szemben Dr. Ivo Pitanguy és a hozzá hasonló orvosok, klinikák esélyt adnak arra, hogy a szépség ne csak egyesek kiváltsága legyen egy olyan országban, ahol még mindig több millió szegény él favellákban és ahol állandó küzdelem folyik a dengue-lázzal szemben.

(Fotók: Vejasp.abril.com.br, Rnw.nl)

Kapcsolódó cikkünk:
Brazília, a plasztika fellegvára
Irány Irán – az orrplasztika fellegvára
Dél-Koreában egyre népszerűbb a plasztika
Jutalom plasztika dél-koreai diákoknak
Fehérek akarnak lenni az ázsiai nők – Ázsiai plasztika körkép

 

Szóljon hozzá

 

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon hozzászólás elküldéséhez! Bejelentkezés »    Regisztráció »

 

Facebook hozzászólások

 
 
 
 
Ügyfélszolgálat - Offline