201711.13 Hozzászólások

Mit együnk, ha pajzsmirigy alulműködésünk van?

 
Mit együnk, ha pajzsmirigy alulműködésünk van?
 

A pajzsmirigy alulműködés egyik leggyakoribb kiváltó oka a jódhiány. Megfelelő étrenddel pozitívan befolyásolhatjuk a pajzsmirigy működését.

A pajzsmirigy az emberi szervezet legnagyobb belső elválasztású mirigye, amely két hormont termel, a tiroxint (T4) és a trijód-tironint (T3). Ezeken keresztül szabályozza az energia-anyagcserét, többek között a hőháztartást, a súlygyarapodást vagy -csökkenést, a szívritmust, a csontok anyagcseréjét, és a gyerekek növekedését. Szinte nincs olyan szerv, aminek a funkcióját ne befolyásolná a pajzsmirigyhormon. Szervezetünknek szüksége van jódra a T3 és a T4 hormonok termeléséhez, amit kis mennyiségben bevihetünk a szervezetbe étkezéssel.

A pajzsmirigybetegségek oka lehet gyulladás, valamilyen autoimmun-betegség, esetleg pajzsmirigyműtét vagy sugárkezelés után is kialakulhat. Ha azonban kiderült, hogy a pajzsmirigy alulműködés oka jódhiány, akkor figyeljünk a megfelelő mennyiségű jód bevitelére.

A jódhiány ugyanis hosszú távon pajzsmirigy alulműködést okoz, aminek kompenzálására a mirigy megnagyobbodik, és jól kitapintható ún. jódhiányos golyva keletkezik. Egyes élelmiszerek, mint például a káposzta, mustár, retek, torma és a keserű mandula nagyobb mennyiségben, a jód anyagcseréjének befolyásolásával elősegítik a golyva kialakulását.

Fontos tudni, hogy nem minden pajzsmirigy alulműködésnél hasznos a jódbevitel. A Hashimoto-betegség olyan autoimmun betegség, amely a pajzsmirigy krónikus és fájdalommentes gyulladásához vezet. Ma még gyógyíthatatlan, de kezelhető betegség. Ebben az esetben a túl sok jód viszont csak árt, inkább speciális étrend-kiegészítőket kell szedni az orvos tanácsára.

A pajzsmirigy működésének egy másik fontos nyomeleme a jód mellett a szelén, melynek hiányában a T3-hormon (trijód-tironin) nem aktiválódik. A szelént gyulladáscsökkentő hatása miatt a Hashimoto-betegség ellen is használják, több tabletta hatóanyaga.

Fontos, hogy törekedjünk a kiegyensúlyozott étrendre, a megfelelő jód- és szelénbevitelre. Gyerekek esetében napi 100-140 mikrogramm (µg), felnőtteknél 150 mikorgramm a napi jódadag. Terhesség esetén a szervezet jód igénye is megnövekszik, amit tablettával pótolhatunk, kizárólag orvosi tanácsra. A szelén ajánlott beviteli értéke napi 60 mikorgramm.

pajzsmirigy_lazac.jpg

Magas jód tartalmú ételek a tengeri halak, de a hínár, a brokkoli és a kesudió is nagy mennyiségben tartalmazza a nyomelemet. Ideális étel a sushi is.

A szelén megtalálható a sertéshúsban, a halban, a dióban és a belsőségekben (máj, vese).

Ahogy látjuk megelőzési célzattal vagy orvosi ajánlásra számos lehetőségünk van a szervezetünk számára szükséges mennyiségű szerves jód pótlására, de ne feledkezzünk meg a szűrővizsgálatokról sem. Azonban a kialakult pajzsmirigy problémák kezelése minden esetben az orvos feladata! Intézetünkben is igénybe tudja venni kiváló endokrinológusunk, dr. Balogh Illés szaktudását! Kérjen időpontot szakorvosunkhoz konzultációra!

 

Forrás: Gesundheit.de Szóljon hozzá

 

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon hozzászólás elküldéséhez! Bejelentkezés »    Regisztráció »

 

Facebook hozzászólások

 
 
 
 
Ügyfélszolgálat - Offline