201710.09 Hozzászólások

Mikor érdemes endokrinológushoz fordulni?

 
Mikor érdemes endokrinológushoz fordulni?
 

Rengeteg panaszt tudnak okozni az endokrinológiai, azaz a hormonrendszerrel kapcsolatos problémák. Sokszor nem is gondoljuk, hogy ez állhat a tünetek hátterében. Nézzük meg mire figyeljünk oda?

Sokan például túlsúly, hajhullás vagy a csökkent hidegtűrés hátterében nem sejtenek betegséget, pedig érdemes ezekre odafigyelni, ha hosszabb ideig fennállnak, ugyanis gyakran hormonzavart jeleznek. 

Vegyük sorra, milyen tünetek esetén keressük fel az endokrinológust!

Testsúllyal kapcsolatos problémák normál étkezés mellett

A hormonrendszer zavarai hatással vannak valamilyen szinten a testsúlyra. Amikor normál, egészséges étkezés mellett azt tapasztaljuk, hogy túlsúllyal küzdünk, vagy pedig veszítünk testtömegünkből, érdemes endokrinológushoz fordulnunk, ugyanis a pajzsmirigyzavarok és a mellékvese problémái, valamint - a vércukorszint beállításában, egyensúlyában fontos - inzulin hormonkör diszharmóniája gyakran járnak ilyen panasszal.

Menstruációs zavarok, meddőség

Bár rengeteg ok állhat a menstruációs zavarok hátterében, gyakran hormonzavar okozza a problémát, ami akár meddőséget is okozhat. Leggyakrabban progeszteron hiányra, inzulinrezisztenciára és a pajzsmirigy rendellenességeire hívja fel a tünet a figyelmet. Az esetek többségében a kóros állapotok könnyen orvosolhatók gyógyszeres kezelés és életmódváltás hatására, folyamatos kontroll mellett.

Fáradékonyság, aluszékonyság

Előfordul, hogy időről időre úrrá lesz a fáradtság rajtunk és legszívesebben egész nap csak aludnánk, főleg télen, a napfényhiányos hónapokban, amikor a D-vitamin raktárak is lemerülnek. Azonban jó tudni, hogy akár hormonális problémák is kiválthatják a panaszt, pl. pajzsmirigy alulműködés, a Cushing szindróma, de a mellékvese fáradtság is depressziót eredményezhet. Hogy megbizonyosodjunk, vajon mi is okozza a krónikus fáradtságot, érdemes laborvizsgálatot végeztetnünk és felkeresni egy endokrinológust!

Köröm-, haj- és bőrproblémák

Sokan egyéni adottságnak vagy vitaminhiánynak tudják be a köröm, haj és a különböző bőrproblémákat (pl.: hajhullás, körmök töredezettsége, zsíros, pattanásos bőr). Bár ezek a tényezők is nagy szerepet játszanak az esztétikai problémák kialakulásában, ám gyakori, amikor az endokrin rendszer zavara váltja ki. Tesztoszteron túltengés, inzulinrezisztencia, pajzsmirigyzavar, mellékvese problémák mind-mind okozhatnak hasonló tüneteket.

izzadas_endokrinologia.jpg

Fokozott izzadás, csökkent hidegtűrés, hőhullámok

A nyári kánikulában kénytelenek vagyunk többször az izzadásgátlóhoz nyúlni. Viszont, ha elmúlt a hőség és akkor is azt tapasztaljuk, hogy a normálisnál többet izzadunk, esetleg hőhullámok gyötörnek, úgy az betegséget (pl. pajzsmirigyzavart), vagy menopauzát is jelezhet. Ugyanúgy hormonzavar meglétére adhat gyanút az ellenkezője, vagyis a csökkent hidegtűrés is. Ilyen esetekben szintén célszerű felkeresni az endokrinológust.

Megfelelő kezeléssel magunk mögött tudhatjuk a kellemetlen panaszokat!

A panaszok okainak kiderítésére laborvizsgálat útján kerül sor, melyet szükség esetén különböző képalkotó vizsgálatok is kiegészíthetnek. A vizsgálatok során többek között ellenőrizik a pajzsmirigy, a mellékvese funkciókat, a nemi hormonok mennyiségét, valamint a cukor- és az inzulinszintet is (terheléses vizsgálattal). Az esetek többségében életmódváltás és gyógyszeres kezelés elég a tünetek megszűntetésére, ám előfordulhat, hogy műtétre van szükség.

Intézetünkben is lehetőség van igénybe venni az endokrinológiai szakrendelést. Forduljon bizalommal dr. Balogh Illés endokrinológusunkhoz, aki az inzulinrezisztencia, a hormonbetegségek és a fogyást segítő megoldások szakértője. Kérjen időpontot szakorvosunkhoz konzultációra!

 

Szóljon hozzá

 

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon hozzászólás elküldéséhez! Bejelentkezés »    Regisztráció »

 

Facebook hozzászólások

 
 
 
 
Ügyfélszolgálat - Offline