201706.15 Hozzászólások

Csak egy bőrünk van

 
Csak egy bőrünk van
 

Bár mindannyian rendelkezünk anyajegyekkel, azonban sokan megfeledkeznek a rendszeres szűrésről, pedig a bőrünkön megjelenő változásokat a lehető leghamarabb meg kell vizsgáltatni bőrgyógyásszal.

Tisztában vagyunk vele, hogy a legtöbb betegség esetén a gyógyulás esélye a korai felismeréstől függ, ám ennek ellenére kevesen járnak szűrővizsgálatokra. Statisztikai adatok szerint Magyarországon csupán a lakosság ötöde jár háziorvosi, szakorvosi szűrésre évente.

A melanoma a bőr festéksejtjeiből, a melanocytákból kiinduló rosszindulatú bőrdaganat. A melanocyták a bőrben található sejtek, amelyek a melanin nevű fekete-barna festékanyagot termelik, ezt a jóindulatú festéksejt-szaporulatot hívjuk anyajegynek. Az anyajegyek mérete és formája változatos, lehetnek néhány milliméteresek, de több centiméteresek is, sötétebb vagy világosabb barnák, vöröses vagy bőrszínűek, sima vagy egyenetlen felületűek. Színűk és számuk leginkább a hormonális hatások és a fény miatt változhat. Az ún. atípusos anyajegy általában nagyobb, mint a hagyományos anyajegy és a határa lehet szabálytalan vagy homályos. Színük terjedhet a rózsaszíntől a sötét barnáig; néha a központjuk sötétebb. Lehet lapos, de az is előfordulhat, hogy egy részük eltérő.

anyajegyek_szures.jpg

Az anyajegyek fokozott odafigyelést igényelnek, mert az atípusos anyajegyekből bőrrák fejlődhet ki, családi hajlamként öröklődhetnek, sokkal nagyobb a melanoma kialakulásának lehetősége, tehát fokozott önvizsgálatot és orvosi felügyeletet igényelnek.

A melanóma ugyan a bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok különféle típusainak csak mintegy 10 százalékát teszi ki, mégis ez a legveszélyesebb. Az elsődleges daganatból, ha nem került időben felismerésre, áttétek alakulhatnak ki a tüdőben, a májban, az agyban vagy egyéb szervekben.

A bőrrákos megbetegedések száma évről évre nő, pedig a betegség időben diagnosztizálható anyajegyszűréssel. Európában a skandináv országokban a leggyakoribb a melanóma, dél felé haladva pedig egyre csökken a számuk. Ennek az az oka, hogy az északi népek genetikailag (bőrszín, szemszín, hajszín) jóval érzékenyebbek a napfényre, ennek ellenére nyaraláskor szeretnek órákat feküdni a strandon, és ez nem múlik el nyomtalanul. A betegség kialakulása szempontjából a napsugárzás a legfontosabb kockázati tényező, főként akkor, ha gyakran előfordul komolyabb, akár hólyagos leégés.

Ezeken kívül a melanomára egyéni tényezők hajlamosíthatnak, ilyen például az öröklődés, a fehérbőrű, szeplős, szőke vagy vörös hajú emberek szintén veszélyeztetettek. Növeli a melanoma kialakulásának a kockázatát az is, ha valakinek több tucat festékes, vagy szabálytalan anyajegye van.

Magyarországon évente kb. 2000-2500 az újonnan felismert melanomás betegek száma. Bár a melanoma időben felismerve gyógyítható, szomorú statisztikai adat, hogy hazánkban éves szinten kb. 400 áldozatot követel a festékes bőrrák.

Évtizedekkel ezelőtt még főleg az idősebbeket érintette a melanóma, de ma már a 20-30 éves korosztályban is egyre gyakoribb az előfordulása, gyermekeknél szerencsére nagyon ritkán fordul elő. Viszont évek alatt a leégések miatti bőrkárosodás összeadódik, a rosszindulatú elfajulás akár évtizedekkel később is jelentkezhet, ezért rendkívül fontos a fényvédelem, a bőr súlyos leégésének az elkerülése.

Nem győzzük hangsúlyozni az anyajegyszűrést, a rákszűrés fontosságát, valamint a rendszeres önvizsgálatot! Ha csak kevés anyajegyünk van, akkor évente egyszer elég szűrésre menni. Amennyiben több anyajegyünk van, és köztük több szabálytalan (atípusos), illetve ha valaki a fokozottabb rizikó csoportba tartozik, akkor félévente, negyedévente érdemes felkeresni a bőrgyógyászatot. A nyári napozás után mindenképp ellenőriztessük az anyajegyeket.

Bőrgyógyászok tapasztalata szerint azok járnak rendszeresen szűrésre, akiknek a családjában már előfordult melanómás megbetegedés, holott a Nap káros sugárzásának mindannyian ki vagyunk téve. A dermatoszkópos vizsgálat nem jár semmilyen kellemetlenséggel, a korai felismerés ugyanakkor nagymértékben növeli a gyógyulás esélyét.

Az anyajegyek dermatoszkópos vizsgálatára Intézetünkben is van lehetőség. Ha a bőrrák bármilyen figyelmeztető jelét észleli, vagy ha nyugtalanítja egy bőrelváltozás, sürgősen keresse fel bőrgyógyászainkat! Kérjen, időpontot online vagy a 06 1 354 0800-as telefonszámon. 

 

Szóljon hozzá

 

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon hozzászólás elküldéséhez! Bejelentkezés »    Regisztráció »

 

Facebook hozzászólások

 
 
 
 
Ügyfélszolgálat - Offline