201706.13 Hozzászólások

Az izzadás elárulja betegségeinket

 
Az izzadás elárulja betegségeinket
 

Izzadni senki sem szeret, hiszen zavaró, amikor átázik a ruhánk, nem beszélve a kellemetlen szagtól. Ugyanakkor érdemes megismerni néhány tényt az izzadásról, mert a módja sokat elárul a testünkről és az egészségünkről.

Sokan szeretnénk, ha nem izzadnánk többet, hiszen ez a testi tünet számunkra csak kellemetlenségekkel jár, pedig szervezetünk hőszabályozása az életünket menti meg ezzel.

Amennyiben az endokrin rendszerünkre gyakorol valami hatást, akkor a szokásosnál jobban izzadunk. Fokozott verejtékezést okozó hőhullámokat tapasztalnak az érintettek klimax idején, de hasonló hatással lehet a szervezetre a várandósság is. Ilyenkor az agy hőszabályozásért felelős részére hatnak a hormonális változások, amely emiatt úgy érzékeli, hogy a testünk túlhevült és ezért próbálja izzadással hűteni a szervezetet.

izzad-izzadtsag.jpg

Az arra hajlamosak a stressztől szintén sokat izzadhatnak, de düh és a félelemérzet is kiválthat hasonló izzadást - ilyenkor leginkább azok a verejtékmirigyek lépnek akcióba, melyek a hónaljunkban találhatók.

Nemcsak az izzadás, hanem annak hiánya is lehet jel! Amikor nyáron a napon sétálunk, és nem izzadunk, viszont szédülni kezdünk, akkor valószínű, hogy hőgutát kaptunk. Az anhidrózis, vagyis a verejték-elválasztás hiánya nagyon veszélyes, mert megakadályozza a testünket abban, hogy lehűtse magát. Ilyenkor sürgősen igyunk vizet és menjünk árnyékba, vagy hűvös helyiségbe.

Az erőteljes verejtékezés jelezhet alacsony vércukorszintet is, főleg ha hideg, nyirkos érzésű a bőrünk a nyak hátsó részén és a hajvonalnál. Szerencsére ez az állapot hamar helyrebillenthető, gyorsan együnk, esetleg igyunk valamit.

Egyes betegségek és gyógyszerek (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, aszpirin) szintén fokozhatják az izzadást. A cukorbetegség, a pajzsmirigy-túlműködés, a depresszió, a lázas állapot, de a leukémiának is gyakori első tünete az erős éjszakai izzadás.

Előfordul hiperhidrózis (fokozott izzadás) betegség is, ilyenkor a test hőszabályozási mechanizmusában rövidzárlat következik be. Fő oka valamilyen rejtett betegség, ezért mindenképp keressünk fel szakorvost, aki a háttérben húzódó betegségre rávilágíthat.

A nyári meleg kellemetlen velejárója az izzadás. Ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolja. A bőrben található verejtékmirigyek száma 2-5 millió között van, ezért részben a verejtékmirigyek számától is függ, hogy ki mennyire izzad.

Amennyiben nincs szervi oka, csak izzadékonyabbak vagyunk az átlagnál és ezt szeretnénk mérsékelni, akkor érdemes igénybe venni a b.tox izzadáskezelést, ami Intézetünkben is elérhető. Plasztikai sebészeink a botulinum toxin higított oldatát fecskendezi a kezelendő területbe, a hatóanyag pedig blokkolja az izzadságmirigyek működését, ezáltal csökkenti a verejtékezés mértékét. A b.tox izzadáskezelést helyi érzéstelenítésben végezzük és mindössze fél órát vesz igénybe. Az izzadáskezelést követően az izzadás mértéke látványosan csökken, megszűnnek a zavaró izzadságfoltok.

 

Szóljon hozzá

 

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon hozzászólás elküldéséhez! Bejelentkezés »    Regisztráció »

 

Facebook hozzászólások

 
 
 
 
Ügyfélszolgálat - Offline